Ми збиралися щомісяця для звітування один перед одним про свої цілі та досягнення. Моя подруга Мері планувала до кінця року змінити оббивку на кухонних стільцях. І коли ми зібрались у листопаді, вона з дотепним гумором сказала: “Мені знадобилося десять місяців і дві години, щоб змінити оббивку стільців”. Вона мала на увазі, що десять місяців не могла знайти відповідну тканину і вільного часу. А сам процес зайняв лише дві години.

Колись Бог доручив Неемії набагато серйозніший проект: відновити мури Єрусалима, що лежали в руїнах протягом 150 років (Неем. 2:3-5, 12). Коли Неемія залучив людей до роботи, багато було перешкод: глузування й напади ворогів, різні відволікання (Неем. 4:3, 8; 6:10-12). Однак Бог допоміг будівникам зберегти твердість духа, і вони змогли завершити роботу за 52 дні.

Здолання таких перешкод потребує дещо набагато більшого, ніж просто бажання й мети. Цілеспрямованість Неемії надихала людей слідувати його керівництву, незважаючи на неймовірний супротив. Коли Бог щось доручає нам – чи то налагодити стосунки з кимось, чи то розповісти, що Господь вчинив у нашому житті, – Він дає відповідні навички та необхідну силу, щоб ми продовжували докладати зусиль задля виконання дорученого, незважаючи ні на які перешкоди на шляху.