“Що таке діатомея?” – запитала я у своєї подруги, розглядаючи через її плече знімки на мобільному телефоні, які вона зробила через мікроскоп. “О, це свого роду водорості, але їх важче побачити. Для цього потрібна крапля олії на лінзу або щоб діатомея була мертва”, – пояснила подруга. Я сиділа вражена, поки вона продивлялась знімки, і не могла навіть уявити те, як Бог помістив такі складні речі в цю живу клітинку, яку можна побачити лише під мікроскопом!

Боже творіння та Його чини – безмежні. В Книзі Йова ми читаємо, як Елігу вказує на це своєму другу Йову, що страждав через втрати. Він рішуче запитує: “Бери, Йове, оце до ушей, уставай і розваж Божі чуда! Чи ти знаєш, що Бог накладає на них, і заяснює світло із хмари Своєї? Чи ти знаєш, як носиться хмара в повітрі, про чуда Того, Який має безвадне знання?” (Йов 37:15-16). Ми, людські істоти, неспроможні зрозуміти навіть мізерну частину величі Бога та складність Його творіння.

Божу славу і силу відображають навіть ті елементи творіння, яких ми неспроможні бачити. Божа слава навколо нас усюди. Що б не відбувалося в нашому житті, Бог звершує Свою працю – навіть якщо ми не бачимо її і не розуміємо. Прославимо ж Бога за те, що Він “чинить велике та недослідиме, предивне, якому немає числа” (Йов 5:9).