“Що за жарт?” Я і так запізнювався, але табло сповіщало, що ведуться дорожні роботи. Рух уповільнювався. Я аж розсміявся: очікував, що все відбудеться згідно з моїм ідеальним графіком, але не врахував ремонтних робіт на дорозі.

В духовній сфері теж мало хто враховує кризи, що уповільнюють або навіть змінюють рух життя. Однак, розважаючи над цим, часто пригадую випадки, коли обставини коректували мій рух у великих або маленьких масштабах.

Цар Соломон ніколи не бачив табло з попередженнями про можливі затримки. Проте в 16-му розділі Книги Приповістей він вказує на контраст між планами людей та Божим провидінням. В одному сучасному переказі 1-ий вірш звучить так: “Смертні будують плани, але за Богом останнє слово”. Цю ж думку Соломон повторює у 9-му вірші: “Розум людини обдумує путь її, але кроки її наставляє Господь”. Інакше кажучи, хоча ми й маємо якісь свої уявлення про майбутні події, інколи Бог готує для нас іншу стежку.

Іноді я будую плани на майбутнє і при цьому забуваю запитати Свого Творця про Його наміри. А потім все йде не так, і я гублюся.

Замість хвилювань можемо, слідуючи пораді Соломона, вірити, що Бог спрямовуватиме нас крок за кроком, якщо з молитвою будемо шукати Його, очікувати Його керівництва і дозоляти Йому змінювати наш напрямок.