Казковий герой Вінні Пух колись сказав знамениті слова: “Якщо здається, що співбесідник тебе не слухає, будь терплячим. Можливо, йому щось потрапило у вухо”.

Щось в цьому, безсумнівно, є. Коли хтось не слухає вас – навіть коли слідування вашій пораді справді було б корисним, – цілком можливо, що причиною такої впертості є, скажімо, сторонній предмет у вусі. А може бути й інша причина: деяким людям важко слухати, тому що вони засмучені − їхнє серце розбите.

Мойсей промовляв до народу ізраїльського, але вони його не слухали, тому що занепали духом і знесилені були важкою працею (Вих. 6:9). Слово “легкодухість” в єврейському тексті буквально означає “задишка”. Таким був результат гіркого життя у єгипетській неволі. Це був той випадок, коли ізраїльтяни, хоча й не зважали на заклики Мойсея, потребували не осуду, а співчуття.

Що маємо робити, коли інші не слухають нас? Слова Вінні Пуха містять практичну мудрість: “Будьте терплячими”. Святе Письмо нам говорить: “Любов довготерпить, любов милосердствує” (1 Кор. 13:4). Це означає, що вона згодна чекати. Бог не опускає рук. Він продовжує Свою працю в людських серцях через їхній смуток, через нашу любов і наші молитви. Можливо, у свій час Господь відкриє їхні вуха для слухання. Лише будьте терплячими.