“Мій дорогоцінний…” Вперше змальований в трилогії Толкіна “Володар перснів” образ виснаженого створіння Голлума з його маніакальною одержимістю “ дорогоцінним перснем сили” став культовим через жадобу, одержимість і навіть божевілля.

Це також, на жаль, вельми актуальний для нашого часу образ. У болісних любовно-ненависницьких взаєминах Голлума з перснем і з самим собою його голос вторить жаданню наших сердець. Будучи охоплені якоюсь річчю або неясним бажанням “більшого”, ми переконані, що будемо задоволеними, якщо врешті отримаємо свою “дорогоцінність”. Натомість те, що мало б нас задовольнити, викликає ще більше відчуття пустоти.

Проте існує кращий спосіб життя. Як сказав Давид у 16-му Псалмі, якщо бажання наших сердець штовхають нас на відчайдушний і марний пошук задоволення (Пс. 16:4), треба звертатись до Бога за порятунком (Пс. 16:1), нагадуючи собі, що без Нього ми нічого не маємо (Пс. 16:2).

Припиняючи шукати задоволення “десь там” і натомість дивлячись на Божу красу (Пс. 16:8), ми нарешті відчуваємо справжнє вдоволення: “Дорогу життя Ти покажеш мені: радість велика з Тобою, завжди блаженство в правиці Твоїй!” (Пс. 16:11).