У 1969 році, перебуваючи на службі в Німеччині, я купив собі новенький Фольксваген Жук. Автомобіль був прекрасний! Темно-зелений ззовні та доповнений коричневим шкіряним салоном. Однак з роками усяке бувало, включаючи аварію, внаслідок якої була зламана підніжка і пошкоджені дверцята. Маючи більшу уяву, я би міг подумати: “Мій класичний автомобіль був чудовим варіантом для реставрації!” Маючи більше грошей, я би зміг його реставрувати. Однак цього не сталося.

На щастя, Бог досконалого видіння і безмежних ресурсів не залишає знесилених і зломлених людей. Псалом 85 змальовує народ, який був ідеальним кандидатом для відновлення, і Бога, Який здатен його відновити. Контекстом імовірно слугує період після повернення ізраїльтян з сімдесятирічного вигнання (покарання за бунт проти Бога). Оглядаючись назад, народ усвідомлював милосердя Господа (Пс. 85:2-4), і вирішив просити у Бога допомоги (Пс. 85:5-8) й очікувати від Нього блага (Пс. 85:9-14).

Хто з нас не відчуває себе іноді знесиленим, пораненим і зламаним? Найчастіше в цьому ніхто не винен, крім нас самих. Однак Господь є Богом відновлення і прощення, тому люди, які смиренно приходять до Нього, ніколи не залишаються без надії. Бог щиро вітає кожного, хто повертається до Нього; і ті, хто це робить, віднайдуть безпеку в Його руках.