“Ти станеш студентом за обміном!” Мені було сімнадцять років, і я з радістю сприйняв новину про моє навчання у Німеччині. До мого від’їзду залишалося лише три місяці, а я ніколи не вивчав німецьку мову.

Наступні дні я проводив у посиленому зубрінні мови: годинами вивчав слова і навіть записував їх на своїх руках, аби запам’ятати.

Через декілька місяців я сидів у класній кімнаті в Німеччині і був засмучений, бо майже не знав мови. Тоді вчитель дав мені мудру пораду. Він сказав: “Вивчення мови подібне до здіймання на бархан. Іноді тобі здається, що ти зовсім не просунувся. Але ти продовжуй іти і тоді досягнеш мети”.

Я іноді згадую це, коли думаю, що значить зростати у слідуванні за Ісусом Христом. Апостол Павло сказав: “ Навчився я бути задоволеним із того, що маю”. Навіть Павло не здобув внутрішній спокій за одну ніч. Він зростав у ньому. Апостол Павло ділиться секретом свого успіху: “Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє” (Фил. 4:11-13).

Життя кидає нам виклики. Однак, якщо ми звертаємося до Того, Хто “світ переміг” (Ів. 16:33), ми виявляємо не лише Його вірну допомогу, але і найважливіше, що є у житті – близькі стосунки з Ним. Господь сповнює нас Своїм миром і допомагає нам довіряти Йому та пройти шлях разом із Ним.