Дейву подобалась його робота, однак тривалий час він відчував потяг до чогось іншого. Тепер його мрія майже здійснилася, і він розпочне місіонерську працю. Але раптом у нього виникли серйозні сумніви. “Я не гідний цього, – сказав він другу. – Місіонерська колегія не знає мене справжнього. Я не настільки гарний”.

Дейв перебуває у досить гарному товаристві. Згадуючи ім’я Мойсея, ми думаємо про керівництво, силу і Десять Заповідей. Ми часто забуваємо, що Мойсей після вбивства людини втік у пустелю. Ми упускаємо його сорокарічне життя у статусі біженця. Ми не помічаємо його проблему гніву і велике небажання сказати Богу “так”.

Коли Бог надав йому повеління (Вих. 3:1-10), Мойсей сказав, що він не надто гарний. Він навіть почав сперечатися з Богом, питаючи Його: “Хто я?” (Вих. 3:11). Тоді Бог сказав Мойсею, Ким Він є: “Я Той, що є” (в. 14). Ми не в змозі пояснити це таємниче ім’я, бо Свою вічну присутність Мойсею описує Сам незбагненний Бог.

Усвідомлювати власні недоліки – це важливо. Однак, якщо ми ними виправдовуємо своє небажання служити Богу, то цим ображаємо Господа. Насправді ми кажемо, що не надто добрим є саме Бог.

Правильніше спитати не “Хто я?” , а “Ким є Бог?”