Відома письменниця Кейтлін описує депресію, яку намагалася подолати після вчиненого на неї нападу. Емоційне насилля ранило глибше, ніж фізичне протистояння, бо їй здавалося очевидним, “якою небажаною вона була”. “Я не була дівчиною, про яку б вам хотілося знати”. Кейтлін відчувала себе негідною любові, людиною, яку інші використовують і кидають.

Бог розуміє. Він з любов’ю вів Ізраїль, однак, коли Він спитав у народу, чого Він вартий, “вони… платню відважили – тридцять срібняків” (Зах. 11:12). Це була ціна раба; саме таку суму мали відшкодовувати господарям, якщо їхнього раба випадково вбили (Вих. 21:32). Бога образила ця вартість. Він із сарказмом закликав подивитися на “ту славну ціну, що вони оцінили Мене” (Зах. 11:13), і наказав Захарію викинути ці гроші.

Ісус розуміє. Його не просто зрадив друг. Його зрадили з презирством. Юдейські лідери зневажали Христа і запропонували Юді тридцять срібняків, найнижчу ціну за людину; і той їх узяв (Мт. 26:14-15; 27:9). Юда мав таку низьку думку про Ісуса, що продав Його майже за безцінь.

Якщо люди недооцінювали Ісуса, не дивуйтесь, якщо вони недооцінюють і вас. Ваша цінність не визначається тим, що про вас кажуть інші. Вона не визначається навіть тим, що кажете ви. Ваша цінність визначається Богом. А Він вважає, що ви варті того, аби за вас померти.