“Невдача неможлива!” Ці слова промовила Сюзан Ентоні (1820–1906), яка відома непохитною позицією стосовно прав жінок в США. Хоч Ентоні зазнавала постійної критики, а пізніше – арешту, суду і обвинувального вироку за незаконне голосування, вона заприсяглася ніколи не відступати від боротьби за право жінок голосувати, вірячи в справедливість своєї справи. Вона не побачила за життя наслідків своєї праці, однак її слова виявилися правдивими. В 1920 році дев’ятнадцята поправка до Конституції надала жінкам право голосувати.

Невдача не була варіантом і для Неемії, бо у нього був Могутній Помічник – Бог. Попросивши в Господа благословіння на відбудування єрусалимського муру, Неемія разом з тими, хто повернувся з вавилонського полону до Єрусалима, доклав усіх зусиль, аби це здійснити. Мур був необхідним для захисту від ворогів. Однак цьому чинили опір, вдаючись до обману і погроз. Неемія не допустив, аби ця протидія зупинила його. Тим, хто чинив опір будівництву, він сказав: “Я роблю велику працю” (Неем. 6:3). Після цього він помолився: “Зміцни мої руки” (в. 9). Завдяки незламності праця була завершена (в. 15).

Бог допоміг Неемії непохитно працювати, незважаючи на протидію. Чи є така справа, яку ви схильні залишити? Просіть Бога забезпечити вас усім необхідним для її продовження.