“Ненависть роз’їдає посудину, яка її містить”. Ці слова промовив колишній сенатор Алан Сімпсон на похороні Джорджа Г. У. Буша. Намагаючись описати доброту свого дорогого друга, сенатор Сімпсон згадав, як сорок перший президент США на роботі і в особистих стосунках був більше схильний до гумору і любові, ніж до ненависті.

Зі словами сенатора можна погодитись, чи не так? О, скільки шкоди мені приносить відчуття ненависті!

Медичне дослідження показує, яку шкоду завдає нашим тілам вибух гніву. Підвищується кров’яний тиск. Калатає серце. Падає настрій. Це роз’їдає наші посудини.

В Книзі приповістей цар Соломон зауважує: “Ненависть побуджує сварки, а любов покриває всі вини” (Пр. 10:12). Ненависть спонукає до помсти, що унеможливлює налагодження стосунків між людьми, які зневажають один одного.

Натомість прояв Божої любові покриває (завішує, приховує або прощає) всі провини. Це не означає, що ми не звертаємо уваги на помилки або потураємо гріху. Це означає не відплачувати злом, якщо кривдник по-справжньому кається. Навіть якщо він ніколи не вибачиться, ми все одно приносимо свої почуття Богу. Знаючи Бога любові, ми повинні мати “щиру любов один до одного, бо любов покриває багато гріхів” (1 Петр. 4:8).