Після декількох засушливих років пожежі в Південній Каліфорнії змусили мешканців пов’язувати їх із Божим проявом. Тривожне враження ще більше посилилося, коли в новинах одну з пожеж назвали “святим вогнем”. Багато з тих, хто був незнайомий з місцевістю, не зрозуміли, що то було посилання на територію Каньйону святого Джіма. Але хто такий святий Джім? Згідно з місцевою легендою, так звали бджоляра, який жив у XIX столітті. Він настільки був безбожний і сварливий, що сусіди іронічно дали йому таке прізвисько.

Посилання Івана Хрестителя на “Святого Духа й огонь” також мало власну історію і пояснення (Лк. 3:16). Він імовірно думав про Месію та очисний вогонь, провіщений пророком Малахією (Мал. 3:1-3; 4:1). Однак слова Малахії та Івана виходять на передній план лише після того, як Божий Дух через бурю і вогонь зійшов на послідовників Ісуса (Дії 2:1-4).

Вогонь, провіщений Іваном, не був вогнем, який очікували побачити. Будучи справжнім Божим проявом, він зійшов на апостолів і дав їм мужність сміливо проповідувати про нашого Господа Ісуса Христа. Він у Дусі Ісуса виявив і знищив даремні людські зусилля, водночас звільняючи місце для любові, радості, миру, довготерпіння, добрості, милосердя, віри, лагідності і здержливості (Гал. 5:22-23). Це є Божі справи, які Він хоче в нас чинити.