Томас Гоббс, філософ сімнадцятого століття, писав, що людське життя у його природному стані є “самітницьке, бідне, мерзенне, звіряче і коротке”. Гоббс переконував, що ми схильні воювати у намаганні здобути контроль над іншими, тому для збереження закону і порядку необхідне існування держави.

Цей похмурий погляд на людство нагадує обставини, про які сказав Господь Ісус: “Усі, скільки їх перше Мене приходило, – то злодії й розбійники” (Ів. 10:8). Попри це Ісус дає надію: “Злодій тільки на те закрадається, щоб красти й убивати та нищити. Я прийшов, щоб ви мали життя, і подостатком щоб мали” (Ів. 10:10).

Псалом 22 змальовує життя, яке нам дає наш Пастир. З Ним ми не будемо “в недостатку” (в. 1). В Ньому ми маємо підкріплення (в. 3). Він провадить нас правильними стежками Своєї досконалої волі; навіть якщо ми зазнаємо труднощів, нам не треба боятися, бо Він присутній, аби нас втішати (Пс. 22:3-4). Господь дає нам перемогу над скрутними обставинами і переповнює нас благословіннями (в. 5). Його доброта і любов супроводжують нас щодня, і у нас є привілей – вічно перебувати у Його присутності (в. 6).

Відгукніться на заклик Пастиря, щоб здобути повноцінне життя, яке Він прийшов дати всім, хто повірить у Нього.