Протягом 29-ти років після закінчення Другої світової війни Хіроо Онода переховувався у джунглях, відмовляючись повірити у капітуляцію своєї країни. Японське військове командування відправило Онода разом з іншими військовими до віддаленого філіппінського острова Лубанг шпигувати за союзними військами. Тривалий час після підписання мирного договору і припинення ворожнечі Онода все одно залишався у дикій місцевості. В 1974 році військовий командувач відправився на пошуки Онода, аби переконати його у закінченні війни.

Майже 30 років цей чоловік жив у злиднях та ізоляції, бо відмовлявся здатися. Таку саму помилку можемо робити і ми. Апостол Павло виголошує вражаючу істину, що “всі, хто христився у Христа Ісуса, у смерть Його христилися” (Рим. 6:3). На хресті Ісус дієвим і незбагненним чином знищив обман сатани, страх смерті і лещата гріха. Будучи “мертвими для гріха” і “живими для Бога” (в. 11), ми все одно часто живемо так, наче зло досі панує. Ми піддаємося спокусі гріха. Ми слухаємо обман, відмовляючись вірити Ісусу. Але так не повинно бути! Ми не зобов’язані жити в омані. З Божою благодаттю ми можемо втілювати в життя істину про перемогу Спасителя.

Попри нашу війну з гріхом, ми отримуємо свободу, якщо визнаємо, що Господь Ісус вже переміг. Тому з Його поміччю тримаймося за цю істину.