“Дорогий Небесний Отче, я не вмію молитися, втім якщо Ти є, і якщо Ти мене чуєш, покажи мені шлях. Я на межі”. Цю молитву прошепотів зломлений Джордж Бейлі, роль якого зіграв Джеймс Стюарт у класичному фільмі “Це чудове життя”. В епічній сцені очі Бейлі повні сліз. У кіносценарії ці сльози не були прописані, однак, за словами Стюарта, промовляючи цю молитву, він “відчув самотність і безнадійність людей, яким нікуди іти”. І це його зворушило.

Молитва Бейлі по суті є простим благанням: “Допоможи мені”. Саме це прохання озвучено у Псалмі 108. Давид перебував на межі: “Бо я вбогий та бідний, і зранене серце моє в моїм нутрі!.. Коліна мої знесилилися з посту, і вихудло тіло моє з недостачі оливи…” (вв. 22, 24). Він марнів “мов та тінь, коли хилиться день” (в. 23), і відчував себе “посміховищем” в очах обвинувачів (в. 25). У своїй крайній скруті йому нікуди було йти, тому він благав суверенного Господа показати йому шлях: “Поможи мені, Господи, Боже мій, за Своїм милосердям спаси Ти мене!” (в. 26).

Бувають періоди в житті, коли все можна виразити одним словом: “Зломлений”. Тоді навіть складно зрозуміти, про що молитися. Однак люблячий Бог відповість на наше просте благання про допомогу.