Британський журналіст Джон Маккарті провів 5 років у якості заручника під час громадянської війни в Лівані. Але тільки через 20 років він зустрівся з людиною, яка вела переговори про його звільнення – представником ООН Гіандоменіко Пікко. Побачивши свого рятівника, Маккарті просто сказав йому: “Спасибі вам за мою свободу!” Ці зворушливі слова значили дуже багато, адже Пікко ризикував власним життям під час небезпечних переговорів про звільнення Маккарті та інших.

Ми, віруючі, також можемо зрозуміти цю важко здобуту свободу. Померши на римському хресті, Ісус ціною власного життя здобув духовну свободу для кожного з нас. Тепер ми, Божі діти, розуміємо слова апостола Павла, що “Христос для волі нас визволив” (Гал. 5:1).

В Євангелії від Івана також сказано про свободу в Христі: “Коли Син… зробить вас вільними, то, справді, ви будете вільні” (Ів. 8:36).

Вільні в якому значенні? В Ісусі ми маємо свободу не лише від гріха і його влади над нами, але і від провини, сорому, хвилювання, обману сатани, забобонів, лжевчення і вічної смерті. Більше жодного полону. Ми маємо свободу виявляти любов до ворогів, жити з добротою і надією в серці та любити своїх ближніх. Перебуваючи під проводом Святого Духа, ми здатні прощати, бо й самі отримали прощення.

Подякуймо Богу за це і виявляймо любов, аби інші також пізнали силу Його свободи.