Серед багатьох експонатів та артефактів, що відображають сувору дійсність рабства і його наслідків, які представлені в Національному музеї афро-американської історії та культури у Вашингтоні, я з радістю виявила Споглядальну кімнату. Напівпрозорі стіни цієї тихої кімнати зроблені зі скла бронзового кольору, а зі стелі в басейн тече вода.

Сівши в цьому тихому місці, я побачила на стіні вислів доктора Мартіна Лютера Кінга: “Ми маємо… працювати і воювати доти, доки правосуддя не потече, як вода, а справедливість – як сильний потік!” Ці сильні слова взяті зі старозавітної книги пророка Амоса.

Пророк Амос жив серед народу, чиє серце, незважаючи на святкування релігійних свят і принесення жертв, було далеким від Бога (Ам. 5:21-23). Богу не була потрібна обрядовість народу, бо той не виконував Його настанов, зокрема стосовно справедливості до нужденних і знедолених.

Замість релігійних обрядів, позбавлених любові до Бога та інших, Амос писав про необхідність виявляти щиру турботу про добробут усього народу, про щедрий спосіб життя, подібний до сильної життєдайної річки.

Ісус також казав, що любов до Бога пов’язана з любов’ю до ближніх (Мт. 22:37-39). Нехай наша любов до Бога походить із сердець, які також цінують справедливість.