Ендрю живе в країні закритій для Євангелії. Коли я спитав, як він приховує свою віру, той відповів, що не робить цього. Ендрю одягає значок з рекламою своєї церкви, і якщо його арештовують, він каже поліцейським, що “їм також потрібен Ісус”. Ендрю виявляє сміливість, бо знає, Хто на його боці.

Ілля також не злякався, коли ізраїльський цар послав п’ятдесят воїнів, щоб арештувати його (2 Цар. 1:9). Пророк знав, що з ним Бог, і тому він покликав з неба вогонь, який спалив усіх воїнів. Цар послав ще одну групу воїнів, і Ілля зробив те саме (в. 12). Третя група воїнів, яких цар знову послав, чула про те, що сталося з іншими. Їхній керівник благав Іллю пощадити його воїнів. Вони боялися Іллю більше, ніж він міг би їх боятися. Отже, ангел Господній сказав пророку, що тепер він може спокійно з ними іти (вв. 13-15).

Господь Ісус не хоче, аби ми кликали вогонь на своїх ворогів. Він докорив учням, коли ті спитали, чи можуть вони покликати з неба вогонь на самарянське село (Лк. 9:51-55). Ми живемо в інші часи. Однак Ісус хоче, аби в нас була сміливість Іллі, щоб ми були готові сказати кожному про Спасителя, Який за них помер. Може здатися, що проти п’ятдесяти виступає лише одна людина, втім насправді за нею стоїть Сам Бог. Ісус забезпечує нас усім необхідним для сміливого прояву любові до інших.