У книзі “ Просто християнство ” Клайв Льюїс порадив ставити собі певні запитання, щоб розпізнати гордість у своєму серці: “Наскільки мене непокоїть зневага інших людей або їхня відмова звертати на мене увагу… протегувати мене чи хвалити мене?” Льюїс вважав гордість проявом “найбільшого зла” та основною причиною нещастя в родинах і країнах. Він назвав її “духовним раком”, який позбавляє любові, задоволення і навіть здорового глузду.

Гордість становила проблему в усі часи. Через пророка Єзекіїля Бог застерігав правителя могутнього прибережного міста Тиру від прояву гордості. Бог сказав, що гордість князя призведе до його падіння: “За те, що ти ставиш своє серце нарівні з серцем Божим, тому ось Я спроваджу на тебе чужих” (Єз. 28:6-7). Тоді князь пізнає, що він не Бог, а лише смертна людина (в. 9).

Протилежністю гордості є смирення, яке Льюїс назвав чеснотою, отриманою через пізнання Бога. Льюїс сказав, що завдяки нашим стосункам із Богом ми з радістю виявляємо смирення, відчуваючи свободу позбавитись від безглуздя стосовно нашої гідності, яке раніше завдавало нам болю.

Чим більше ми поклоняємося Богу, тим більше пізнаємо Його і упокорюємося перед Ним. Нехай Господь допоможе нам служити Йому з радістю та смиренням.