Одного ранку сімейна молитва закінчилася несподіваним оголошенням. Тільки-но тато промовив “Амінь”, як п’ятирічна Кейтлін виголосила: “Я молилася за Логана, бо він не закрив очі під час молитви”.

Впевнений, що біблійний заклик до заступницької молитви не натякав на молитву за дотримання вашим десятирічним братом молитовного протоколу, втім Кейтлін хоча б зрозуміла, що ми можемо молитися за інших людей.

Біблійний учитель Освальд Чеймберс наголошував на важливості молитися за когось іншого. Він сказав, що “заступницька молитва означає ставити себе на Боже місце, тобто мати Його розум і погляд”. Це молитва за інших у світлі того, що нам відомо про Бога і про Його любов до нас.

Чудовий приклад заступницької молитви ми знаходимо в 9-му розділі Книги пророка Даниїла. Пророк зрозумів Божі слова, що юдеї перебуватимуть у вавилонському полоні сімдесят років (Єр. 25:11-12). Усвідомлюючи, що цей період вже скоро завершиться, Даниїл почав молитися. Він згадав Божі заповіді (Дан. 9:4-6), смирив себе (в. 8), прославив Божий характер (в. 9), сповідав гріх (в. 15) і в молитві за народ покладався на Божу милість (в. 18). Він одразу отримав від Бога відповідь (в. 21).

Не на всі молитви миттєво приходить відповідь, однак ми можемо приходити до Бога з клопотанням в молитві за інших, виявляючи Йому довіру і цілковиту залежність від Нього.