Якщо хочете жити довше, беріть відпустку! Через сорок років після проведеного раніше дослідження серед чоловіків-керівників середніх років, кожен з яких мав ризик серцевої хвороби, дослідники в Гельсінкі (Фінляндія) знову обстежили учасників експерименту. В результаті було виявлено дещо несподіване, що не входило у сферу первинних інтересів учених: тривалість життя серед тих, хто регулярно виїжджав у відпустку, була значно вищою.

Праця є невід’ємною частиною життя. Бог повелів людям працювати ще до гріхопадіння (Бут. 3). Соломон писав про марну працю тих, хто не працює для Божої слави. Така праця завдає “клопоту” і приносить “муки” та “смуток” (Екл. 2:22-23). Соломон каже, що навіть тоді, коли люди не працюють, їхнє “серце спокою не знає” (в. 23).

Нам також іноді здається, що ми займаємося лише “ловленням вітру” (в. 17), і ще більше розчаровуємося своєю неспроможністю “закінчити” роботу. Якщо ж ми пам’ятаємо, що Бог є частиною нашої праці, нашою метою, ми здатні старанно працювати і приділяти час відпочинку. Ми здатні довіряти Його забезпеченню, бо Він є дарувальником усіх речей. Соломон визнає: “Бо хто буде їсти, і хто споживати спроможе без Нього?” (в. 25). Можливо, нагадуючи собі про цю істину, ми зможемо старанно працювати (Кол. 3:23) і дозволяти собі відпочивати.