Соджорнер Трут, яка при народженні отримала ім’я Ізабелла Бомфрі, народилася в рабстві в 1797 році в місті Есопус, штат Нью-Йорк. Попри те, що майже всіх її дітей продали як рабів, у 1826 році вона разом із дочкою втекла від рабства і почала жити з родиною, яка заплатила за її свободу. Не допускаючи, аби несправедлива система і далі роз’єднувала її родину, вона звернулася до суду, щоб повернути собі свого маленького сина Пітера, що було справжнім подвигом для тогочасної афроамериканської жінки. Усвідомивши свою нездатність виховувати дітей без Божої допомоги, вона повірила в Христа і пізніше змінила своє ім’я на Соджорнер Трут, показуючи, що основою її життя є Божа істина.

Цар Соломон, автор Книги приповістей, наголошує: “Мудра жінка будує свій дім” (Пр. 14:1). Натомість безумна “руйнує його”. Ця метафора показує, що Бог дарує мудрість тим, хто готовий Його слухати. Як мудро збудувати свій дім? Казати “добре на потрібне збудування” (Еф. 4:29; 1 Сол. 5:11). Як його зруйнувати? Відповідь дає Книга приповістей: “На устах безумця галузка пихи” (Пр. 14:3).

Завдяки Божій мудрості Соджорнер мала “пристановище” (в. 26) в буремні часи. Можливо, вам ніколи не доведеться рятувати дітей від несправедливості, однак ви можете будувати свій дім на фундаменті, на якому його будувала Соджорнер – на Божій мудрості.