Англійський проповідник Чарльз Сперджен (1834–1892) вів повноцінне життя. Він став пастором у дев’ятнадцять років і вже невдовзі проповідував великим натовпам. Він особисто редагував усі свої проповіді, які, зрештою, були оформлені в шістдесят три томи. Сперджен написав багато різних коментарів, книг на тему молитви та інших праць. Зазвичай він читав по шість книжок на тиждень! В одній зі своїх проповідей Сперджен сказав: “Гріх неробства є найбільшим з усіх гріхів, бо спонукає до більшості з них… Жахливе ледарство! Боже, врятуй нас від цього!”

Чарльз Сперджен був старанним у праці, тобто “докладав… всю пильність” (2 Петр. 1:5), щоб зростати в Божій благодаті та жити для Нього. Якщо ми є послідовниками Христа, Бог може сповнити нас таким самим бажанням та здатністю уподібнюватися Ісусу, докладати “всю пильність” і показувати “у [нашій] вірі чесноту, а в чесноті – пізнання… стримання… терпеливість… благочестя” (вв. 5-7).

У кожного з нас різні мотиви, здібності та запаси енергії, і не всі ми здатні чи повинні жити в ритмі Чарльза Сперджена! Втім, якщо ми розуміємо все, що для нас зробив Ісус, у нас з’являється дуже велика мотивація бути старанними та вірними. Ми знаходимо сили в ресурсах, дарованих нам Богом для життя та служіння Йому. Бог через Свого Духа може нас зміцнити в будь-яких зусиллях.