Як і мої однокурсники, я іноді прогулював лекції в університеті. Втім за тиждень до підсумкових екзаменів у кінці навчального року кожен обов’язково відвідував лекцію професора Кріса. Саме на цій лекції він неприховано натякав, які запитання будуть на екзамені.

Мене завжди дивувало, чому він це робив, допоки я не усвідомив, що професор Кріс щиро бажав нам успіхів на екзаменах. У нього були високі стандарти, однак він допомагав нам їх досягнути. Усе, що від нас вимагалося – це прийти на лекцію і прослухати її, аби належно підготуватися.

Мене вразила думка, що Бог чинить так само. У Нього високі стандарти, однак Він, щиро бажаючи нашого уподібнення Йому, послав нам на допомогу Святого Духа.

У Книзі пророка Єремії говориться, як Бог спонукав невірний Ізраїль визнати свою провину і повернутися до Нього (Єр. 3:11-14). Однак, знаючи впертість і слабкість Свого народу, Він йому допоміг. Бог обіцяв усунути відступництво народу (в. 22) і послати пастирів, які б його навчали і направляли (в. 15).

Наскільки радісно усвідомлювати: яким би великим не був наш гріх або яким би далеким не було наше відсторонення від Бога, Він готовий зцілити нас від невірності! Усе, що нам треба зробити – це визнати свої помилки і дозволити Святому Духу змінювати наші серця.