Під час бейсбольного сезону 2018 року тренер “Чикаго Кабс” підкинув м’яч хлопцю, що сидів біля лави запасних. Але цей м’яч перехопив якийсь чоловік. Відео події швидко розповсюдилось, і засоби масової інформації та соціальні медіа вже встигли заклеймити цього чоловіка. Однак ніхто не знав, що відбулося насправді. До цього чоловік допоміг хлопцю піймати м’яч, і вони домовилися по черзі ловити м’ячі, що летіли в їхній бік. На жаль, знадобилося цілих двадцять чотири години, аби стало відомо про справжню історію. Поголос вже завдав шкоди, очорнивши невинну людину.

Нам також часто здається, що ми володіємо всіма фактами, тоді як нам відомі лише окремі фрагменти. У сучасній культурі з уривками сенсаційних відео та агресивними дописами легко засудити людей, не почувши всієї історії. Натомість Святе Письмо застерігає “не… розносити неправдивих поголосок” (Вих. 23:1). Перед тим, як когось звинувачувати, треба всіма можливими способами дізнатися правду, щоб не зробитися співучасником пліток. Треба з обережністю ставитися до будь-якого прояву помсти, гніву й осуду. Важливо не йти за “більшістю, щоб чинити зло” (в. 2).

Нехай Господь допоможе нам, віруючим в Ісуса Христа, не розповсюджувати неправду. Нехай Він забезпечить нас усім необхідним, щоб виявляти мудрість і слідкувати за правдивістю своїх слів.