Іноді підлітковий вік є одним з найтяжчих періодів у житті як для батьків, так і для дітей. У своєму підлітковому прагненні відокремитися від матері я відкрито відкидала її цінності і правила, вважаючи, що все це зробить мене нещасливою. З часом ми дійшли згоди стосовно тих питань, однак у той період наші стосунки були дуже напруженими. Мати, безсумнівно, засмучувалася через мою відмову дослухатися до її мудрих порад, розуміючи, що вони зберегли б мене від непотрібного емоційного і фізичного болю.

Схожі почуття Бог відчував стосовно Своїх дітей, ізраїльтян. У Десяти Заповідях Він надав мудрість для життя (Повт. 5:7-21). Вони можуть здаватися простим переліком правил, однак Бог, звертаючись до Мойсея, пояснив ціль цих заповідей: “Щоб було добре їм та синам їхнім навіки” (в. 29). Мойсей усвідомив Боже бажання, сказавши, що, виконуючи Його настанови, народ постійно відчуватиме Божу присутність в Обіцяному краї (в. 33).

Ми всі проходимо “підлітковий” період у своїх стосунках з Богом, не вірячи, що Його заповіді справді призначені для нашого блага. Зростаймо в усвідомленні, що Він бажає лише найкращого для нас, і навчаймось дослухатися до Його мудрості. Через наше уподібнення Ісусу Христу Бог провадить нас до духовної зрілості (Пс. 118:97-104; Еф. 4:15; 2 Петр. 3:18).