“Я не розумію цього!” – вигукнула моя дочка, жбурнувши олівець на стіл. Вона намагалася зробити домашнє завдання з математики, а я щойно розпочала свою “роботу” домашнього вчителя. У нас виникла проблема. Я ніяк не могла згадати, як розкладати десяткові дроби, бо вивчала це тридцять п’ять років назад. Я не могла навчити дочку того, що вже не пам’ятала. Отже, ми відкрили в інтернеті відео, у якому вчитель детально пояснював, як це робити.

Ми, люди, іноді стикаємося з тим, що чогось не знаємо або не розуміємо. Натомість Бог – всезнаючий. Пророк Ісая сказав: “Де та людина, що ради свої подавала Йому? З ким радився Він, і той напоумив Його, та навчав путі права, і пізнання навчив був Його, і Його напоумив дороги розумної?” (Іс. 40:13-14). Відповідь? Ніхто!

Люди мають розум, тому що Бог створив нас на Свій образ. Водночас наш розум є лише слабким відображенням Божого розуму. Наше знання обмежене, а Богу відомо все (Пс. 146:5). Сьогодні з розвитком технологій зростає і наше знання, однак ми все одно помиляємося. Натомість Господь Ісус знає про все “одразу, одночасно, повністю і по-справжньому”, як зазначив один богослов.

Неважливо, наскільки людство просунеться в розумінні світу, ми все одно ніколи не досягнемо всезнаючого рівня Христа. Ми завжди потребуватимемо Його мудрості і навчання добру та істині.