У великій африканській церкві пастор упав на коліна і благав Бога: “Згадай про нас!” Під час молитви пастора люди вторили йому: “Згадай про нас, Господи!” Спостерігаючи за цим на відео в YouTube, я з подивом відчула, що також плачу. Молитва була записана на відео кілька місяців тому. Однак вона сколихнула в мені дитячі спогади про нашого пастора, який так само благав Бога: “Згадай про нас, Господи!”

Почувши цю молитву в дитинстві, я помилково подумала, що Бог іноді про нас забуває. Однак Бог всезнаючий (Пс. 146:5; 1 Ів. 3:20), Він завжди нас бачить (Пс. 32:13-15) і безмірно любить (Еф. 3:17-19).

До того ж, єврейське слово “закар” (згадувати) означає, що коли Бог про нас “згадує”, Він діє в наших інтересах. Отже, коли Господь Бог “згадав… про Ноя, і про кожну звірину та про всяку худобу, що були з ним у ковчезі”, Він “навів вітра на землю, – і вода заспокоїлась” (Бут. 8:1). Коли Бог “згадав” про безплідну Рахіль, Він “вислухав її… і відчинив їй утробу. І завагітніла вона, і сина вродила” (Бут. 30:22-23).

Яким великим є вияв довіри в проханні до Бога згадати про нас! Він Сам вирішить, як відповісти. Однак ми можемо молитися, знаючи, що наше смиренне прохання спонукає Бога до дії.