У 1952 році, намагаючись запобігти псуванню товарів необережними і безпечними людьми, власник магазину в Маямі-Біч прикріпив табличку з написом: “Зламав – купуй”. Ці слова слугували попередженням для покупців. Тепер подібні написи можна побачити в багатьох магазинах.

Цікаво, що в магазині гончаря можна було б прикріпити інший напис: “Якщо ви щось зламали, ми переробимо це в дещо краще”. Саме це відображено у вісімнадцятому розділі Книги пророка Єремії.

Єремія приходить у дім гончаря і бачить, як у того “попсулась” глиняна посудина. Майстер починає ретельно розминати глину і робити “з неї іншу посудину” (в. 4). Пророк нагадує, що Бог є майстерний Гончар, а ми – глина. Господь є суверенний, і Він може в нас, у Своєму творінні, нищити зло і творити красу.

Бог може нас сформувати, навіть якщо ми зіпсовані або зламані. Він може і хоче створити з уламків нову і дорогоцінну посудину. Бог не дивиться на наші зруйновані життя, на наші помилки та минулі гріхи як на матеріал, що непридатний для подальшого користування. Натомість Він бере наші уламки і робить із них дещо нове та прекрасне.

Попри свою зломленість, ми дуже цінні для майстерного Гончаря. У Його руках уламки наших життів можуть перетворитися на чудові посудини, які Він може використати для Своєї слави (в. 4).