Роман “ Знедолені ” починається з обвинувачення Жана Вальжана в крадіжці срібла священика. Його спіймали, і тепер він очікує на повернення до каторжних робіт. Однак священик усіх шокує, заявивши, що це він дав Вальжану срібло. Коли поліція йде, священик повертається до злодія і каже йому: “Ти більше не належиш злу, тепер ти належиш добру”.

Такий неймовірний прояв ласки вказує на любов, яка тече з джерела, з якого походить уся благодать. У день П’ятидесятниці апостол Петро сказав своїм слухачам, що два місяці назад у цьому самому місті вони розіп’яли Ісуса. Приголомшений натовп запитав, що їм тепер робити. Петро відповів: “Покайтеся, і нехай же охриститься кожен із вас у Ім’я Ісуса Христа на відпущення ваших гріхів” (Дії 2:38). Господь Ісус поніс покарання, на яке вони заслуговували. Але якщо вони в Нього повірять, їхні гріхи будуть прощені.

О, це іронія благодаті! Люди могли отримати прощення лише завдяки смерті Христа, смерті, за яку несли відповідальність. Який Бог милостивий і сильний! Він використав найбільший гріх людства, аби дарувати спасіння. Якщо Бог це зробив з гріхом розп’яття Ісуса, Він будь-що може перетворити на добро. Довіряйте Господу, бо “тим, хто любить Бога… усе допомагає на добре” (Рим. 8:28).