Аарон Берр із хвилюванням очікував на результат голосування, який мала оголосити Палата представників США. Змагаючись із Томасом Джефферсоном за президентське крісло під час виборів 1800 року, Берр мав усі підстави сподіватися, що переможцем оголосять саме його. Однак він програв. Тримаючи образу на Олександра Гамільтона, за те що той не підтримав його кандидатуру, Берр через чотири роки після виборів застрелив Гамільтона на дуелі. Це вбивство збурило країну, і Берр залишався на самоті до самої смерті.

Політичні ігри є трагічною частиною історії. Незадовго до смерті царя Давида його син Адонія переманив на свій бік воєначальника і первосвященика, аби вони зробили його царем (1 Цар. 1:5-8). Але Давид обрав царем Соломона (в. 17), і за допомогою пророка Натана бунт був придушений (вв. 11-53). Попри своє помилування Адонія вдруге спробував захопити царський трон, і через це Соломон стратив його (1 Цар. 2:13-25).

Як властиво нам, людям, бажати того, що не наше! Докладаючи всі зусилля, аби здобути владу, престиж чи багатство, нам завжди хочеться більшого, на відміну від Ісуса, Який “упокорив Себе, бувши слухняний аж до смерти, і то смерти хресної” (Фил. 2:8)!

Іронічно, що егоїстичне прагнення задовольнити власні амбіції ніколи не задовольняє наші справжні потреби. Єдиний спосіб віднайти мир і радість – віддати все в Божі руки.