Ранньохристиянські теологи Ієронім і Тертулліан згадували історії про те, як у стародавньому Римі вшановували генералів, які здобули епічну перемогу. Вони з ранку до вечора їздили центральними вулицями столиці на блискучих колісницях. Натовп ревів. Генерали грілися в променях слави, насолоджуючись найвищим проявом пошани у своєму житті. Однак, за легендою, біля генерала увесь день стояв слуга і шепотів йому на вухо: “Memento mori” (“Пам’ятай, що ти помреш”). Посеред повсюдного захоплення генерал потребував смирення, яке приходило через нагадування про його смертність.

Яків писав громаді, яка була уражена егоїстичними бажаннями і відчуттям власної самодостатності. Засуджуючи їхню зарозумілість, він сказав: “Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать” (Як. 4:6). Віруючі мали “упокоритися перед Господнім лицем” (в. 10). Але як їм це зробити? Їм, як і римським генералам, треба пам’ятати, що вони помруть. “Ви, що не відаєте, що трапиться взавтра, – яке ваше життя? Бо це пара, що на хвильку з’являється, а потім зникає!” (в. 14). Усвідомлення власної слабкості допомагає жити в покірності Господній волі (в. 15).

Якщо ми забуваємо, що наші дні пораховані, це може привести до гордості. Якщо ж ми усвідомлюємо власну смертність, то кожний подих і кожну мить сприймаємо за прояв благодаті. Memento mori .