Під час екскурсії по авіаносцю пілот винищувача розповів, що літакам, аби злетіти на такій короткій злітно-посадковій смузі, потрібен вітер зі швидкістю не менше 56 кілометрів за годину. Для цього капітан повертає корабель прямо проти вітру. “А можна злітати при попутному вітрі?” – запитав я. “Ні”, – відповів пілот. – Літак має злітати проти вітру. Це єдиний спосіб набрати висоту”.

Бог закликав Ісуса Навина вести народ проти “вітру”, який очікував їх в Обіцяному краї. Від Ісуса вимагалося дві речі. По-перше, він мав бути “дуже сильним та відважним” (Єг. 1:7). По-друге, він мав бути готовим до викликів. Сюди входило щоденне завдання вести тисячі ізраїльтян, стикаючись з міськими мурами (Єг. 6:1-5), деморалізуючими поразками (Єг. 7:3-5), крадіжкою Ахана (вв. 16-26) та постійними битвами (Єг. 10–11).

Вітер, що дув Ісусу Навину в обличчя, надавав його життю “підйомну силу”, коли він виконував Божі настанови. Господь повелів йому “чинити за всім тим Законом… не відхилишся від нього ні праворуч, ні ліворуч… будеш роздумувати про [Закон] вдень та вночі, щоб додержувати чинити все, що написано в [ньому], бо тоді зробиш щасливими дороги свої, і тоді буде щастити тобі” (Єг. 1:7-8).

А ви готові йти Божими шляхами, незважаючи ні на що? Тоді готуйтесь до викликів. Сміливо летіть проти вітру і побачите, як піднімається ваш дух.