То була неділя, яку ми тепер називаємо Вербною неділею. Безумовно, то був не перший візит Ісуса Христа до Єрусалима. Будучи благочестивим юдеєм, Він щороку прибував до міста на святкування трьох великих свят (Лк. 2:41-42; Ів. 2:13; 5:1). Упродовж останніх трьох років Христос також служив і навчав у Єрусалимі. Однак цієї неділі Його прибуття до міста було зовсім іншим.

В’їжджаючи до Єрусалима на молодому ослі, у той час коли тисячі паломників йшли до міста, Ісус Христос перебував у центрі уваги (Мт. 21:9-11). Чому Господь Ісус вирішив так вчинити, враховуючи, що минулі три роки Він свідомо уникав надмірної уваги? Чому Він прийняв проголошення Його Царем усього за п’ять днів до смерті?

Євангеліст Матвій каже, що це сталося заради виконання пророцтва, виголошеного п’ятсот років тому (Мт. 21:4-5), що до Єрусалима ввійде Божий обраний Цар, “справедливий і повний спасіння, покірний, і [Який] їде на ослі” (Зах. 9:9; див. також Бут. 49:10-11).

Це справді незвичний спосіб в’їзду переможного царя до міста. Царі зазвичай в’їжджали на сильних конях. Однак Господь Ісус обрав інший спосіб, і цей спосіб відображає, Яким Царем є Ісус Христос. Він прибув смиренним. Він прибув не для війни, а для встановлення миру між Богом і нами (Дії 10:36; Кол. 1:20).