В оленів, що мешкають у наших околицях, і в мене різні погляди на соняшники. Щовесни я саджаю їх з надією побачити красу їхнього цвітіння. Однак мої друзі олені прагнуть зовсім іншого. Вони просто хочуть з’їсти всі стовбури та листя. І так кожного літа відбувається ця “битва”: я прагну побачити дозрілі соняшники, а мої чотирьох копитні сусіди прагнуть їх з’їсти. Іноді перемагаю я, а іноді вони.

Розмірковуючи про життя віруючих в Ісуса Христа, легко побачити подібну битву між нами та нашим ворогом – сатаною. Наша мета – постійне зростання, яке веде до духовної зрілості і допомагає прославляти Бога своїм життям. Диявол хоче знищити нашу віру і завадити нашому зростанню. Однак Господь Ісус є “Голова всякої влади” і може привести нас до “повноти” (Кол. 2:10), тобто зробити нас “довершеними”. Перемога Христа на хресті дозволяє нам вирізнятися у світі, наче ті прекрасні соняшники.

Коли Ісус прибив на хресті “рукописання на нас” (покарання за гріхи; в. 14), Він знищив сили, які нас контролювали. Ми стали “вкорінені й збудовані” (в. 7). Христос нас “оживив разом із Ним” (в. 13). У Ньому ми маємо силу (в. 10) протистояти духовним атакам ворога і процвітати в Ісусі, виявляючи життя справжньої краси.