У 1478 році на Лоренцо де Медічі, главу Флорентійської республіки, було організовано замах. Але він зумів урятуватися. Його співгромадяни вирішили помститися за свого правителя і розв’язали війну. Серед ворогів Лоренцо виявився і жорстокий король Неаполя Фердинанд I. Тоді Лоренцо зважився на мужній вчинок, який змінив усе. Він зробив візит до Фердинанда – один і без зброї. Така хоробрість разом із чарівністю і блискучим розумом правителя завоювали прихильність короля і призвели до закінчення війни.

Даниїл також змінив думку царя. Ніхто у Вавилоні не міг ані описати, ані пояснити тривожний сон царя Навуходоносора. Цар настільки розлютився, що вирішив стратити всіх своїх радників, включаючи Даниїла і його друзів. Однак Даниїл попросився на аудієнцію до царя, який жадав його смерті (Дан. 2:24).

Стоячи перед Навуходоносором, Даниїл прославив Бога за те, що Він відкрив йому таємницю сновидіння (в. 28). Коли пророк описав і розтлумачив сон, Навуходоносор прославив “Бога над богами та Пана над царями” (в. 47). Надзвичайна сміливість Даниїла, народжена з його віри в Бога, допомогла йому, його друзям та іншим радникам уникнути смерті.

Бувають моменти, коли ми потребуємо особливої сміливості і відважності, щоб передати важливі послання. Нехай Бог направить наші слова і сповнить нас мудрістю зрозуміти, що сказати і як це сказати.