Коли британський драматичний серіал “За службовими обов’язками” завершувався, його заключну серію переглянула рекордна кількість телеглядачів, аби побачити, чим завершиться битва з організованою злочинністю. Однак фінал розчарував багатьох глядачів, бо натякав на перемогу зла. Один шанувальник телесеріалу сказав: “Я прагнув торжества справедливості. Ми потребували морального фіналу”.

Соціолог Пітер Бергер якось зазначив, що ми прагнемо надії та справедливості, надії на те, що одного дня зло буде подолане, а ті, хто його чинив, будуть покарані. Світ, у якому перемагає зло, суперечить тому, як насправді він має функціонувати. Розчаровані шанувальники телесеріалу, ймовірно, навіть не усвідомлюючи, висловлювали глибоке бажання відновлення світу.

У молитві “Отче наш” Ісус реалістично дивиться на зло. Воно існує не лише серед нас (і ми потребуємо прощення; Мт. 6:12), але й у значно більших масштабах (і ми потребуємо визволення; в. 13). Цей реалізм супроводжується надією, бо є місце, де зла немає. Це небеса. І це Небесне Царство направляється до землі (в. 10). Одного дня Божа справедливість стане остаточною, прийде “моральний фінал” і зло буде знищене (Об. 21:4).

Навіть якщо зло іноді і перемагає, лишаючи нас з розчаруванням у серці, пам’ятаймо, що Божа воля все одно здійсниться, “як на небі, так і на землі”.