У 1979 році археолог Габріель Баркей знайшов два маленьких срібних сувої. Знадобився не один рік, щоб обережно розкрити металеві листочки, кожен із яких, як виявилось, містив уривок із книги Числа 6:24-26 з благословінням на єврейській мові: “Нехай Господь поблагословить тебе, і нехай Він тебе стереже! Нехай Господь засяє на тебе лицем Своїм, і нехай буде милостивий до тебе!” Вчені датують сувої сьомим століттям до Р. Х. Вони є найдавнішими з відомих уривків Писання у світі.

Не менш цікавим є місце їхньої знахідки. Баркей проводив розкопки в печері долини Бен-Гіннома, де пророк Єремія сказав юдейському народу, що Бог знищить їх за принесення в жертву дітей (Єр. 19:4-6). Ця долина асоціювалась з таким нечестям, що Господь Ісус, говорячи про пекло, використав слово “геєнна” – грецький переклад єврейської назви “долина Бен-Гіннома” (Мт. 23:33).

На цьому місці, приблизно в період, коли Єремія виголошував Божий суд над народом, хтось писав на срібних сувоях Божі майбутні благословіння. Це не мало статися за їхнього життя, втім одного дня, по інший бік вавилонського вторгнення, Бог зверне Своє лице до народу і дасть йому мир.

Урок зрозумілий. Навіть якщо ми заслуговуємо покарання, ми все одно можемо покладатися на Божу обітницю. Боже серце завжди прагне до Його народу.