Через три десятиліття Фен Лулу возз’єдналася з родиною, у якій народилася. В дитинстві її викрали, коли вона гралася на вулиці, втім за допомогою Всекитайської федерації жінок її нарешті знайшли. Оскільки на момент викрадення Фен Лулу була дуже маленькою, вона нічого не пам’ятає про цю подію. Дівчина зростала з вірою в те, що батьки продали її, бо не могли про неї попіклуватися. Дізнавшись правду, в неї виникло багато питань та емоцій.

Коли Йосип возз’єднався зі своїми братами, він також відчув непросту суміш емоцій. Брати продали його в рабство в Єгипет. Незважаючи на череду болісних подій у житті Йосипа, Бог привів його до влади. Коли його брати прибули в Єгипет купити їжі під час голоду, вони мали звертатися по неї саме до нього.

Йосип визнав, щоб Бог обернув на благо їхній злочин, щоб “утримати… велике число спасених” (Бут. 45:7). Водночас Йосип вказав на їхній жорстокий вчинок: “Ви продали мене сюди” (в. 5).

Ми іноді надміру намагаємось описувати все в позитивному світлі, зосереджуючись лише на добрі, на яке Бог обертає складну ситуацію, і не визнаючи пережиті важкі емоції. Не будемо називати зло добром тільки тому, що Бог все обернув на благо. Можна звертатись до Бога, аби Він усе обернув на добро, і водночас визнавати біль, до якого призвели чиїсь неправильні вчинки. Правдивим є і те, і інше.