Починати читання фантастичного роману з останнього розділу – погана ідея для тих, хто любить поступове розкриття гарної історії. Втім деякі люди отримують більше задоволення від читання книги, якщо знають її кінець.

У книзі “Читаючи з кінця” автор Річард Хейс показує, наскільки важливим є цей метод для розуміння Біблії. Ілюструючи, як слова та події Святого Письма провіщають, вторять та проливають світло одне на одного, професор Хейс пояснює, чому важливо читати Біблію з початку та з кінця.

Хейс нагадує читачам, що лише після воскресіння Ісуса учні зрозуміли Його твердження про відбудування зруйнованого храму за три дні. Апостол Іван каже: “А Він говорив про храм тіла Свого” (Ів. 2:21). Лише тоді учні зрозуміли значення святкування Пасхи, яке не розуміли раніше (див. Мт. 26:17-29). Лише в ретроспективі вони могли осягнути всю повноту значення ревності стародавнього царя до Божого дому, про яку казав Ісус (Пс. 68:10; Ів. 2:16-17). Лише перечитавши Писання у світлі істинного Божого храму (Самого Ісуса), учні могли зрозуміти, як релігія Ізраїлю та Месія проливали світло одне на одного.

Лише завдяки читанню Писання з кінця і з початку ми можемо побачити в Ісусі все, що кожен із нас завжди потребував і прагнув.