У 2010 році Ласзло Ханієц зробив свою першу покупку за біткоїни (електронна валюта, яка тоді коштувала менше одного пенні за один біткоїн), сплативши 10 000 біткоїнів за дві піци (25 доларів). У 2021 році вартість цих біткоїнів сягнула б понад 500 мільйонів доларів. Ще до того, як цінність біткоїнів злетіла вверх, Ханієц продовжував сплачувати за піцу електронною валютою, витративши 100 000 біткоїнів. Якби він їх зберіг, то став би мільярдером, і журнал Forbes вніс би його до переліку “найбагатших людей у світі”. Якби він тільки знав.

Безумовно, Ханієц не знав. Жоден із нас не знав би. Як би ми не намагались осягнути й контролювати майбутнє, у книзі Еклезіястова чітко сказано: “Не знає людина, що буде” (Екл. 10:14). Дехто з нас вдається до самообману, вважаючи, що ми володіємо якимось особливим знанням про життя іншої людини чи про майбутнє. Втім у книзі Еклезіястова звучить питання: “Що буде по ньому, хто скаже йому?” (в. 14). Ніхто.

Писання протиставляє між собою мудру й безглузду людину, і одна з багатьох відмінностей між ними полягає в смиренні стосовно майбутнього (Пр. 27:1). Мудра людина, приймаючи рішення, визнає, що тільки Бог знає, що її чекає попереду. Безглузда людина, навпаки, вважає, що володіє якимось надприродним знанням. Отже, довіряймо своє майбутнє лише Тому, Кому воно по-справжньому відоме.