В телесеріалі 1960-х років “Шоу Енді Гріффіта” один чоловік каже Енді, що той повинен дати можливість своєму сину Опі самостійно вирішувати, як йому жити. Втім Енді незгоден: “Не можна дозволяти юнаку самостійно ухвалювати життєво важливі рішення. Він схопиться за першу яскраву річ з блискучими стрічками на ній. Потім він виявить там гачок, але вже буде запізно. Хибні ідеї справляють такий сильний вплив, що юнака буде важко переконати, що існує дещо краще”. Енді каже, що батькам важливо надавати взірець правильної поведінки та “тримати детей подалі від спокуси”.

Ці слова перекликаються з мудрістю, висловленою в Книзі приповістей: “Привчай юнака до дороги його, і він, як постаріється, не уступиться з неї” (Пр. 22:6). Цей вірш є керівним принципом, хоча багато хто читає його як обітницю. Усі ми покликані прийняти особисте рішення повірити в Ісуса. Однак своєю любов’ю до Бога та Писання ми можемо допомогти закласти біблійну основу. Ми також можемо молитись, аби наші діти, зростаючи під нашою опікою, прийняли Христа своїм Спасителем і ходили Його шляхами, і не перебували “на дорозі лукавого” (в. 5).

Сильним свідоцтвом слугує й наша перемога над “яскравими речами”, здобута при допомозі Святого Духа. Дух Ісуса допомагає нам протистояти спокусі і робить наші життя гідним прикладом для наслідування.