Вісімдесят років у шлюбі! 31 травня 2021 року Пет і Рут, двоюрідні дідусь і бабуся мого чоловіка, відсвяткували цю визначну дату. Після випадкової зустрічі в 1941 році, коли Рут ще навчалася в коледжі, молоді люди настільки покохали одне одного, що на наступний день після випускного вони одружились. Пет і Рут вірять, що Бог їх об’єднав і вів усі ці роки.

Аналізуючи вісім десятиліть свого шлюбу, Пет і Рут погоджуються, що одним із основних аспектів їхніх міцних стосунків є готовність прощати. У здорових стосунках кожен розуміє, що всі ми постійно потребуємо прощення за біль, який завдаємо один одному: чи то через недобре слово, чи то через невиконання обіцянки або покладеного завдання.

Апостол Павло, прагнучи допомогти християнам жити в єдності, говорить про важливу роль прощення. Закликавши читачів обирати “щире милосердя, добротливість, покору, лагідність, довготерпіння” (Кол. 3:12), Павло додає: “Прощайте… коли б мав хто на кого оскарження” (в. 13). І що найбільш важливо – всі взаємини мають бути в любові (в. 14).

Стосунки, які відображають риси, описані апостолом Павлом, є благословінням. Нехай Бог допоможе всім нам розвивати здорові стосунки, які характеризуються любов’ю і прощенням.