“Один чоловік мертвий. Життя іншого під загрозою”, – похмуро промовляє суддя в класичному фільмі 1957 року “Дванадцять розгніваних чоловіків” . Докази провини молодого чоловіка здаються переконливими. Втім під час обговорення один із дванадцяти присяжних, а саме номер вісім, заявляє, що підозрюваний – “невинний”. Дебати загострюються, і присяжного висміюють, оскільки він вказує на розбіжності у свідченнях. Емоційний запал зростає, і стають очевидними вбивчі схильності та упередженість членів лави присяжних. Зрештою, присяжні один за одним змінюють свої голоси, погодившись, що підсудний – “невинний”.

Коли Бог давав настанови Ізраїлю, то закликав його виявляти чесну відважність: “Не будеш висловлюватися про позов, прихиляючись до більшості, щоб перегнути правду” (Вих. 23:2). Цікаво, що суд не повинен “потурати вбогому в його позові” (вв. 3, 6). Бог, праведний Суддя, бажає, аби ми були чесними в усіх своїх справах.

У фільмі “Дванадцять розгніваних чоловіків” другий присяжний, проголосувавши “невинний”, сказав щодо першого: “Нелегко самому виступати проти глузування інших”. Втім саме цього вимагає Бог. Присяжний номер вісім побачив справжній доказ і людськість на суді. З допомогою Святого Духа ми також можемо відстоювати Божу істину і захищати беззахисних.