Джек знав, як направляти поїзди на потрібну колію. За дев’ять років роботи він жодного разу не схибив, коли поїзд під’їжджав до станції в Ейтенхасі в Південно-Африканській Республіці.

Між іншим, Джек – це не людина, а павіан. Ним опікувався залізничний зв’язківець Джеймс Вайд, а Джек у свою чергу допомагав Джеймсу. Вайд втратив обидві ноги через падіння між залізничними вагонами, які в ту мить рухались. Він навчив Джека допомагати йому в хатніх справах; невдовзі той вже допомагав йому і на роботі, навчившись реагувати на відповідні сигнали під час руху поїздів.

У Біблії розповідається про ще одну тварину, яка несподіваним чином допомогла людині. Це Валаамова ослиця. Валаам був язичницьким пророком і служив царю, який прагнув зашкодити Ізраїлю. Коли пророк їхав на ослиці до царя, “відкрив Господь уста ослиці”, і вона заговорила до Валаама (Чис. 22:28). Промова ослиці була одним зі способів, яким Бог відкрив “очі Валаамові” (в. 31), уберіг його від небезпеки і заборонив чинити зло Божому народу.

Залізничний павіан? Ослиця, яка розмовляє? Чому й ні? Якщо Бог може використовувати цих дивовижних тварин для добрих намірів, то Він може використати вас і мене. Звертаючись до Бога і шукаючи Його сили, ми можемо досягнути набагато більше, ніж собі уявляли.