У студентські роки мені доводилося їздити машиною в коледж і додому нудною, пустельною місцевістю. Дорога була довга і пряма, тому я не раз перевищував дозволену швидкість. Спершу патрульна служба видала мені попередження. Потім виписала штраф. А потім, зовсім скоро, мене знову зловили на перевищенні на тому самому місці.

Відмова прислухатися може призвести до сумних наслідків. Трагічним прикладом цього є доля Йосії, доброго і вірного царя. Коли єгипетський фараон Нехо йшов через Юдею, щоб допомогти Ассирії в боротьбі проти Вавилону, Йосія вийшов йому навперейми. Нехо відправив послів, щоб сказати йому: “Бог наказав мені спішити. Не протився Богові, що зо мною” (2 Хр. 35:21). Господь насправді послав Нехо в цей похід, але Йосія “не послухався слів Нехо, що були з Божого наказу, і прийшов воювати в долині Меґіддо” (в. 22). У битві він був тяжко поранений і помер. “Вся Юдея та Єрусалим були в жалобі по Йосії” (в. 24).

Цар, який любив Бога, дізнався на гіркому досвіді, що впертість і небажання слухати Бога, Який може говорити через інших людей, не призводять ні до чого доброго. Нехай Бог дарує нам смирення, щоб завжди перевіряти свій духовний стан і бути уважними до Його мудрості.