Комік Джон Бреньян сказав: “Не ми вигадали сміх; то була не наша ідея. Сміх дарований нам Богом, Який знав, що ми потребуватимемо його в житті. Він знав, що нас очікують труднощі, страждання, Він знав… усе, що мало статися… Тому сміх є даром”.

Швидкий огляд істот, створених Богом, може викликати сміх, наприклад, через їхній дивний вигляд (як от у качкодзьоба) або їхні витівки (грайливі видри). Він створив ссавців, які живуть в океані, і довгоногих птахів, які не вміють літати. У Бога вочевидь є почуття гумору. Оскільки ми створені за Його образом, нам також властиво сміятись.

Вперше слово “сміх” зустрічається в Біблії в історії про Авраама і Сарру. Бог пообіцяв цьому похилому подружжю дитину: “Той, хто вийде з твойого нутра, – він буде спадкоємець тобі” (Бут. 15:4). Далі Він сказав: “Подивися на небо, та зорі злічи… Таким буде потомство твоє” (в. 5). Коли Сарра нарешті народила у віці дев’яноста років, Авраам назвав їхнього сина Ісаком, що означає “сміх”. Сарра сказала: “Сміх учинив мені Бог, – кожен, хто почує, буде сміятися з мене” (Бут. 21:6). Її вразило, що вона у своєму похилому віці могла виховувати дитину! Бог змінив її скептичний сміх (Бут. 18:12) на сміх щирої радості.

Подякуймо Богу за дар сміху!