Це схоже на сон, але без пробудження. Людям, які страждають на розлад, який іноді називають “дереалізація” або “деперсоналізація”, часто здається, що все навколо не справжнє. Втім подібне почуття може виникнути і в здорових людей, особливо при сильному стресі. А в деяких воно з’являється, коли все складається вдало. Наче розум не може повірити, що такі добрі події відбуваються насправді.

Біблія повідомляє про подібні випадки в середовищі Божого народу, коли людям було важко сприймати Його силу і порятунок як реальність, а не сон. Наприклад, у книзі Дії апостолів розповідається, як ангел звільнив Петра з в’язниці, де він чекав страти (Дії 12:2, 4). При цьому апостол думав, що бачить сон (вв. 9-10). І лише коли ангел вивів його за ворота, Петро нарешті прийшов до тями і зрозумів, що все відбувається насправді (в. 11).

У добрі й погані часи нам буває важко повірити чи усвідомити, що Бог справді робить у нашому житті Свою працю. Але ми можемо бути впевнені, що сила Його воскресіння якось стане незаперечною і напрочуд реальною. Боже світло пробудить нас від смертельного сну до нового життя з Ним (Еф. 5:14).