Колишня вчителька, а тепер пенсіонерка Деббі Стівенс Браудер, займається тим, що переконує всіх садити дерева. Навіщо? Через спеку. Екстремальна спека в Сполучених Штатах є головною причиною смертності від погодних умов. Тінь, яку створюють крони дерев, – один із дієвих способів захисту від спеки. “Справа тут не в прикрасі міст, це питання життя та смерті”, – каже Деббі.

Той факт, що тінь – це не тільки приємна прохолода, але, можливо, порятунок життя, був відомий автору Псалма 120. На Близькому Сході сонячний удар – постійна загроза. Це надає додаткової глибини і без того яскравого опису Бога як нашого охоронця. Завдяки Його турботі “удень сонце не вдарить тебе, ані місяць вночі” (в. 6).

Цей вірш не каже, що віруючі якимось чином позбавляються будь-якого болю чи втрат (або що спека перестає бути для них небезпечною). Христос сказав: “Страждання зазнаєте в світі, – але будьте відважні: Я світ переміг!” (Ів. 16:33). Однак порівняння Бога з покровом переконливо показує: якими б сильними не були випробування, наше життя перебуває під Його постійним наглядом (Пс. 120:7-8). У довірі Творцеві ми знаходимо спокій, знаючи, що ніщо не відлучить нас від Його любові (Ів. 10:28; Рим. 8:39).