У повітрі відчувався запах шкіри та вівса. Ми знаходились у просторій коморі, де подруга нашої родини Мішель навчала мою доньку їздити на коні. Її білий поні слухняно підставив голову і відкрив рота, коли Мішель одягала на нього вуздечку. За допомогою цього пристрою можна керувати конем: уповільнювати його хід і повертати праворуч-ліворуч.

Вудила для коня – це як язик у людини. Невеликий, але потужний інструмент, здатний впливати на те, що набагато більше за нього. У випадку вуздечки – це кінь. У випадку язика – слова (Як. 3:3, 5).

Наші слова можуть служити як на добро, так і на зло. Язиком ми “благословляємо Бога й Отця, і ним проклинаєм людей” (в. 9). Біблія попереджає, що язик контролювати дуже важко, оскільки слова виходять із серця (Лк. 6:45). На щастя, Дух Божий, Який живе в кожному віруючому, допомагає нам зростати в терпінні, доброті та самовладанні (Гал. 5:22-23). Під Його впливом змінюються наші серця та слова. Неправдивість перетворюється на хвалу Богу, брехня поступається місцем правді. Критика перетворюється на розраду.

Приборкання язика – це не просто самодисципліна. Це підпорядкування керівництву Святого Духа. Завдяки Його впливу ми здатні вимовляти добрі та мудрі слова, яких сьогодні так не вистачає світу.